Warzywne przekąski

Minęły święta i pewnie mamy dość już tych pieczonych mięs i ciast. Czas na coś mniej kalorycznego i zdrowego. Dania te polecam, bo są smaczne, a czas ich przyrządzania jest dość krótki.

Pieczona dynia

1 kg dyni intensywnie pomarańczowej
sól, pieprz, kurkuma, odrobina oleju

Dynię obieramy, kroimy w małą kostkę (na jeden kęs), dodajemy sól, pieprz i kurkumę, polewamy olejem i mieszamy. Kładziemy pojedyncze kawałeczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Danie to można jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika ale też jest smaczne po wystudzeniu.

Pasternak

Jest takie powiedzenie: “Figa z makiem z pasternakiem”. Nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego tak się mówi i co je ze sobą łączy. Ale teraz już wiem. Wszystkie są słodkie. Pasternak to mało popularne warzywo. Może wcześniej je stosowano w kuchni ale nie pamiętam, żeby moja mama je używała.

3 korzenie pasternaku obrać i pokroić w krążki o grubości 1 cm.
Wyłożyć je na patelnię, wlać wody tyle, żeby je pokryć. Gotować do momentu wyparowania wody. Lekko posolić. Wlać na patelnię olej i smażyć. Kiedy krążki pasternaku są miękkie i chrupiące, odwrócić je na drugą stronę i też podsmażyć.

Smacznego!

3 odpowiedzi na "Warzywne przekąski"

Dodaj komentarz
  1. Kryśka

    11 stycznia 2017 at 16:24

    Interesujące. Ale jak dla mnie za dużo smażenia.
    Może jednak kiedyś spróbuję, bo lubię dynię.
    Dziękuję za nowy przepis.

    Odpowiedz
  2. Teśka

    11 stycznia 2017 at 16:45

    Dziękuję za opinię. Dynię piecze się a tylko ugotowany na patelni pasternak podsmażam. Używam oleju kokosowego .

    Odpowiedz
  3. LP

    11 stycznia 2017 at 17:46

    Zachęcający przepis.Muszę spróbować,ponieważ też lubię dynię. Dzięki Tesiu.Łączę pozdrowiania

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.