Pyszna, zimowa szarlotka

W niedzielę dowiedziałam się o wizycie znajomych, zaglądam do lodówki a tu tylko jedno jajko, jabłka itd. Wpadłam na pomysł zrobienia szarlotki. Zagniotłam ciasto kruche, dodając kwaśnej śmietany zamiast pięciu jajek. Chciałabym podzielić się przepisem z naszymi czytelnikami.

A oto przepis:

3 szklanki mąki
1 margaryna lub masło (ja dodaję masło)
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklankę cukru (można dodać mniej, według uznania)
cukier puder do posypania
1 kg jabłek lub pół kilograma przecieru z jabłek, troszkę cynamonu do smaku.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, dodać kostkę tłuszczu, nożem posiekać z mąką na bardzo drobne kawałki. Dodać całe jajko, dwie łyżki kwaśnej śmietany.

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować wyłożyć na wysmarowaną blachę, na cieście ułożyć uprzednio obrane i rozdrobnione w talarki jabłka lub mus jabłkowy.

Na jabłka wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

Piec ok 60 minut w temperaturze ok 180 stopni C.

Szarlotka wyszła pyszna, gościom smakowała. Podałam na ciepło z dwiema gałkami lodów.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.