Pieczone gołąbki

Dawno nie robiłam gołąbków. Kupiłam ładną kapustę i zdecydowałam, że czas najwyższy na… gołąbki. Zrobiłam ich sporo i teraz mogę je tylko podgrzewać i polewać pysznym sosem ze świeżych pomidorów. Polecam.

Składniki:

1 średnia kapusta (bardzo dobra jest również włoska)
1 paczka porcjowanego ryżu
½ kg mielonej łopatki lub karkówki
1- 2 cebule
przyprawy: sól, pieprz, trochę mielonego kminku

Składniki na sos:

0,5 kg pomidorów
0,5 małej puszki przecieru pomidorowego
1 cebula
0,5 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
2 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki do zagęszczenia
przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz,bazylia (do smaku)

Wykonanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Z kapusty usuwamy liście z wierzchu i wykrawamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy. Gdy liście same odchodzą, z liści ścinamy zgrubiałe nerwy i umieszczamy je w garnku z wrzątkiem, przykrywamy.

Wystudzony, ugotowany ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą oraz przyprawami. Masę wyrabiamy dokładnie aż zrobi się kleista.

Porcję farszu układamy na liściach odparzonej kapusty, zwijamy. Podsmażamy na patelni i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym na pozostałych liściach kapusty.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 °C od jednej do półtorej godziny, przykrywamy folią lub listkami kapusty. Gdy listki są miękkie gołąbki są gotowe

Sos: cebulę kroimy na małą kostkę, podsmażamy aż będzie szklista, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy aż pomidory się rozpadną. Przecier pomidorowy podsmażamy w niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiamy do smaku, dodajemy bulion oraz przetarte pomidory.
Gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy odrobinę pieprzu. Gotowe gołąbki polewamy sosem.

Smacznego!

Z pozostałej kapusty, która została możemy przygotować: pierogi, bigos lub łazanki!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *