Oponki na koniec karnawału

Wprawdzie za nami już tłusty czwartek, czas spożywania tradycyjnych pączków i faworków. Ale karnawał jeszcze trwa. Przed nami ostatki. Na ten dzień do popularnego śledzika chcę zaproponować trochę słodkości, a mianowicie tzw. oponki. Bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

Oto przepis:

½ kg chudego lub półtłustego białego sera
½ kg mąki
szklanka cukru
1 całe jajko i dwa żółtka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki octu
125 dag masła lub margaryny / rozpuścić/
tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką duże kółka, a w nich małe, kieliszkiem. Usmażyć.

Do smażenia dodaję kilka rodzajów tłuszczu: olej roślinny, kokosowy i smalec
Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *