Kalafiorowe szaleństwo

Wiosna wpływa na chęć zmiany w naszym otoczeniu i… naszej diecie. Zaszalejmy zatem z popularnym warzywem, smacznym o każdej porze roku, ale często trochę opatrzonym a nawet nudnym. Czas na kalafiorowe szaleństwo i kotlety z kalafiora.

Czego potrzebujemy:
1 średni kalafior
włoszczyzna-marchew, pietruszka, seler, por
5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Na sos:
przecier pomidorowy
5 ząbków pieczonego czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
świeża bazylia

Białe kwiatki kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe łodygi i liście rozdrobnić i ugotować z włoszczyzną. Odsączyć i zmiksować warzywa natomiast bulion użyć do sosu.
Połączyć mix warzywny ze startym kalafiorem, doprawić i łyżką układać na papierze do pieczenia niewielkie kotlety. Piec 30 min w temp. 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
Sos – rozgnieść pieczony czosnek, dodać zioła, przyprawy i rozcieńczyć bulionem.
Kotlety podawać polane sosem posypane listkami bazylii, z surówką z kiszonej kapusty z żurawiną.

Smacznego

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *