Energetyczne danie

Po obfitych opadach śniegu i mrozie, jest odwilż. Trwa zima i luty. Mądrość ludowa głosi: „Kiedy luty, obuj ciepłe buty”. Przydadzą się nie tylko buty. Na tę pogodę, kaloryczny posiłek, rozgrzeje.

Polecam sprawdzone i smaczne danie. Białostoccy esperantyści w ramach „Gotowania w Klubie” przygotowali i smakowali potrawę. Oryginalny przepis na risotto po mediolańsku przywiózł z Italii i skrupulatnie przestrzegał wykonania, smakosz, koneser i artysta Przemek – prezes Białostockiego Towarzystwa Esperantystów.

Risotto alla milanese

Składniki:
2 cebule drobno posiekane
100 – 120 g masła
1 łyżka oliwy
2 szkl. okrągłego ryżu (arborio)
1 szkl. białego wina
8 szkl. rosołu
1 szkl. świeżo startego parmezanu
szafran
sól pieprz

1. W rondlu podgrzać rosół na średnim ogniu, dodać szafran, doprowadzić do wrzenia.
2. Do dużego, szerokiego garnka wlać oliwę, wrzucić cebulę, posolić, podsmażyć przez kilka minut do miękkości.
3. Dodać ryż, gotować przez chwilę mieszając.
4. Dodać wino, gotować przez minutę. Gdy wino się zredukuje dodać jedną chochelkę rosołu.
5. Kolejne porcje rosołu mieszając dodawać stopniowo dopiero wtedy, gdy poprzednie wsiąkną w risotto. Po ok. 20 minutach ryż będzie prawie ugotowany.
6. Wlać ostatnią porcję rosołu, dodać masło i parmezan. Przyprawić, dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco.

Złamałabym przepis i ożywiła potrawę kolorem nadziei – natką pietruszki. To tak, żeby głównie zaspokoić walory estetyczne. Bez zieleniny smakuje doskonale. Warto spróbować.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *